YVA-BOGEN
TOTALLY FUNCTIONAL

Facade Yva-Bogen

From the Shadows to Multi-Infrastructure

For a long time the Yva-Bogen, which runs at the back of the Zoologischer Garten train station, has stayed in the shadows of the overall process of transformation and improvement of City-West. The area around the Bahnhof Zoo and Hardenbergplatz has advanced over the last ten years to become a highly frequented shopping and business district. By contrast, the Yva-Bogen takes on the appearance of a nondescript transit zone, and as such the antithesis of the bustling and commercialised public spaces around it. In contradiction to the other gleaming and prestigious street frontages, the Yva-Bogen is predominantly characterised by the rear side of the large Ulrich supermarket with its delivery bays, ventilation outlets and blind windows.

With the recent completion of a new hotel and the arrival of the art house cinema Delphi Lux and the gallery C/O close by, the Yva-Bogen is now a focus of conscious attention. For this reason a workshop process on the future development of the Yva-Bogen was held, organised by the Regional Management City-West in cooperation with the Netzwerk Film, Fotografie und Theater. The goal of the enterprise was to develop ideas how this transit zone could be made into an attractive urban space with new amenity values and connecting elements to the surrounding cultural institutions.

 

Urban Catalyst sees special qualities in the functional and atmospheric niche existence of the Yva-Bogen that can act as the basis for a cautious yet dynamic remodelling concept. In keeping with this idea, the 130-metre-long wall is turned into a projection surface for a wide variety of everyday services and low-threshold take-up opportunities, albeit without challenging its key function as a delivery zone.

 

The transformational concept consists of four levels.

In a first step the wall is given a simply redesign and equipped with a public infrastructure. The re-colouring of the wall and the installation of a continuous light strip reinforce the object-like effect of the wall. Public toilet facilities, benches, WLAN spots, USB sockets, rubbish bins and bicycle parking are installed on the wall, constituting the infrastructure.

The second level consists of a large modifiable digital display, which can serve as a billboard for the neighbouring cultural and educational institutions, therefore giving current pointers to public exhibitions and programme announcements or acting as a reference system.

The third level provides room for “local claims”, for example an external ticket booth for the Delphi Lux or a shop-and-stop service as an outlet of the Ulrich supermarket.

The fourth level creates facilities for various target groups: photo booths, used-clothes containers, bring-and-swap boxes, or it can become an experimental site for other new urban services.

 

Info

IDEAS WORKSHOP

WHERE
Berlin
COMMISSIONED BY Regional Management City-West in cooperation with the Netzwerk Film, Fotografie und Theater
Project TEAM Anna Bernegg, Theresa Kalmer, Becky Katz, Philip Schlaeger, Tilmann Teske
timeline 2018